Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alan DEM Parti’de gözler büyükşehir adaylarına çevrilirken bir yandan da Ankara ve İstanbul’daki olası iş birlikleri tartışılmaya devam ediyor. “İktidarla pazarlık yaptığı” iddialarına “Gizli protokol bizim işimiz değil” yanıtı veren DEM Parti’nin, CHP ile alt düzeyde görüşmelere devam ettiği öğrenildi. Bu hafta içinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ziyareti bekleniyor. AKP ile temaslarla ilgili de parti içerisinde “İktidarın kayyum, İmralı ve cezaevlerindeki hukuksuzluklarla ilgili tavrının görülmesi gerek” değerlendirmeleri yapılıyor.
Yerel seçimlere Türkiye genelinde kendi adaylarıyla girme kararı alan ve kısa adı DEM Parti olarak değiştirilen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, aday belirleme süreciyle ilgili devam eden ön seçim çalışmalarında gelinen aşamayı değerlendirmek üzere 16 Aralık’ta Parti Meclisi’ni (PM) topluyor. Edinilen bilgiye göre PM toplantısında aday belirleme yöntemlerinin yanı sıra metropol iller ve Batıda izlenecek politika ve strateji ile ilgili ön tartışmalar yapılacak. PM’nin, aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu metropollerle ilgili tavrını belirlemesi durumunda MYK’ya iş birliği görüşmeleri için yetki verilmesi de bekleniyor. Batıda il il, kent-uzlaşı kavramıyla değerlendirme yapılırken, belli bölgeler için “ortaklaşma” tartışmasının da yürütülmesi bekleniyor.
“Geçmişteki ürkekliğin aşılıp aşılmadığını öğrenmek istiyoruz”
PM toplantısı öncesinde yapılan değerlendirmelerde ise seçim süreci “bıçak sırtı” olarak değerlendiriliyor. Bir partili, bıçak sırtı değerlendirmesinin sebebini ise “Bir yanda bütün gücüyle HDP’yi tasfiye etmeye çalışan iktidar, diğer yanda iktidar dışı odakların tümü arasında üçüncü yolda siyaset yapmaya çalışıyoruz. İttifakımız dışındaki muhalefeti esas olarak yüzde 50’nin temsilcisi olarak görmüyoruz. Ana muhalefetin temsilcisi üçüncü yol siyasetini ören biziz” sözleriyle açıkladı. DEM Parti’de kayyum karşısında muhalefetin de yeterli tepki geliştirmediği düşünülürken, “Kayyumu adeta meşrulaştırdıkları için kendilerine de ayak bağı oldu. Öncelikle başta CHP olmak üzere muhalefetin nasıl bir yaklaşım içerisinde olduğunu görmeliyiz. Geçmişteki korkaklığın, ürkekliğin aşılıp aşılmadığını öğrenmek istiyoruz” değerlendirmeleri yapılıyor. Bu kapsamda her iki parti arasında alt düzeyde görüşmelerin bir süredir devam ettiği öğrenilirken partililer bu görüşmeleri, “CHP’nin tavrının ve tutumunun netleştirilmesine dönük görüşmeler” şeklinde yorumluyor. Bu çerçevede CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de bu hafta bitmeden resmi bir ziyarette bulunması ve DEM Parti eş genel başkanları ile görüşmesi bekleniyor. Bu arada İyi Parti haricinde tüm muhalefet partileriyle de görüşmelerin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
“Parti tabanımızın somut bir talebi var”
DEM Parti’de iktidarla pazarlık yapıldığı iddialarına ise tepki gösterilirken diğer yandan “iktidarın düzeltmesi gereken hukuksuzlukları bulunduğu”na dikkat çekiliyor. Partililer, “AKP ile ilgili kendi tutum ve tavırlarının ne olduğunu bilmemekle beraber, seçim ölçeğinde bir temasımız, bir ilişkimiz olduğu söylenemez” değerlendirmesinde bulunuyor. Bunun yanında parti içerisinde “iktidarın kayyum, İmralı’da uygulanan görüşme engeli ile cezaevlerindeki hukuksuzluklara” dair tutumunun görülmesi gerektiği görüşü de ön plana çıkarken, “İçişleri Bakanlığına verilen haksız yetkinin gözden geçirilmesine yönelik parti tabanımızın somut bir talebi var” değerlendirmeleri yapılıyor.
“İktidarın kayyuma yönelik tavrı belirleyici olabilir”
DEM Parti’nin İstanbul ve Ankara ile ilgili vereceği kararda iktidarın kayyuma yönelik tutumunun belirleyici olabileceğine de dikkat çekiliyor. DEM Parti’de yetkililer, “İktidarın kayyumla ilgili, cezaevlerindeki hukuksuzluklarla ilgili tavrını görmek istiyoruz ve seçime yönelik değerlendirmelerimizi de bu çerçevede yapacağız” değerlendirmesini de yapıyor.