Yolcu otobüslerinde yeni dönem başladı: Sistem nasıl çalışıyor?

1 Ocak itibariyle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde araç takip cihazının zorunlu kullanımı başladı. Yeni sistemle taşıtların konum bilgileri 2 dakikalık aralıklarla Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) aktarılacak.

Tüm Otobüsçüler Federasyonu’ndan alınan bilgiye göre, sistem İstanbul’da 8 bin 500 otobüsün yaklaşık 4 binine takıldı. Sistem, İstanbul’daki yolcu otobüslerinin yüzde 40’ında aktif. 2024 yılının bahar aylarına kadar yeni sistemin şehirlerarası yolcu otobüslerinin yüzde 80’ine takılması hedefleniyor.

Araç içindeki kameralar yardımıyla şoförün kaç saat dinlendiği, aracın hız sınırı, yolcu bilgileri gibi pek çok bilgi elde edilebilecek. Yeni sistemle hedeflenen, yolcu güvenliği ve otobüslerin karıştığı trafik kazalarının önüne geçebilmek.

“ARACI KULLANMA SÜRENİZ BİTMEDEN SİSTEM UYARI VERİYOR”

Şoför Mehmet Purtul, “10 gün evvel geçtik sisteme. Direkt polise bağlıyız. Polis hepsini izliyor oradan. Sistem fazla kullanmanın önüne geçecek. Şoförlere zorluğun, dinlenme konusundaki hassasiyet çok önemli. 4,5 saat kullanıyoruz. Ondan sonra diğer kaptanımız 4,5 saat kullanıyor ve dinlenerek gidiyoruz. Takomuz biz dijital tako diyoruz o ehliyete takomuz yettiği müddetçe yolumuza devam ediyoruz. Tabii ki ekran sizi gösteriyor zaten süreniz bitmeden 15 dakika evvel uyarı veriyor size. Ona göre de kendinizi hazırlıyorsunuz.” dedi.

“HIZLAR TAKİP EDİLECEK”

Şoför Mehmet Uysal ise, “Bu sistemin özellikleri aracın nerede olduğuna, herhangi bir olumsuzluğa karşı yeri tespit edilebiliyor. Yani çok güzel bir sistem. Bu hemen hemen 10 ay önce yenilendi. Bunları belli bir süre sonra değiştiriyorlar tekrar değiştirdiler. Bu yasa çıkmadan önce şirketler kendisi zaten takıyordu bu sistemi araçları takip etme amacıyla. Mesela yollarda trafik oluyor aracı yönlendirmekte güzel oluyor” dedi.

Şoför Zeynal Çembek de “Bizim aracımız son model olduğu için ekleme yapılmadı. Yalnız bu sistem hakkında bilgimiz var. Cihaz bütün araçlara takılacak zaten zorunlu bir hale geldi. Her 2 dakikada bir sistem tarafından kontrol edip emniyet kemeri olsun, telefonla konuşup konuşmadığımızla alakalı olsun bütün görüntüler devletimize ulaşacak zaten. Bunun bilgisi verilmişti. Kesinlikle tabii ki her iki dakikada bir zaten kontrol yapılacak araçların kamera sistemleriyle. Hızlar takip edilecek.” şeklinde konuştu.

“KAZALARIN ÖNÜNE GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Otobüs firması hareket merkezi sorumlusu Cumhur Kahveci ise “Araç takip sistemiyle bundan sonraki süreçte bütün araçlarımız zaten öncesi gibi takip edilmeye devam ediliyor. Biz de takip etmekteyiz. Bu veriyi bakanlık takip etmekte bizden çıkıp tamamen bakanlık da takip etmektedir. Bu konuyla ilgili daha da iyi olacağını düşünmekteyiz. Kazaların önüne geçeceğini düşünüyoruz. Uykusuz, yorgun kaptanların bu süreçte daha da minumum seviyeye inerek kaza seviyesini düşüreceğini düşünmekteyiz. Her araçta 8 adet kamera bulunmaktadır. Bütün araçlarımız aktif olarak çalışmaktadır. Araçların takibi kamera ve ayrıca araç takip sistemimiz bulunmakta. Araç herhangi bir olumsuz yerde durduğu zaman biz kamera merkezi olarak araçlarımızı arayarak herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını soruyoruz ve konuyla ilgili bilgi alıyoruz. Gerekli mercilere bilgi veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir