Fıs Fıs Sıkmaya Doyamadığımız Parfümlerin Tarihçesi: Nasıl ve Ne Zaman Keşfeldildi?

Bugünlerde neredeyse herkes temiz kokmak ve kendini çekici hissetmek için parfüm kullanıyor ama eskiden insanların parfümü içecek olarak kullandığını hangimiz düşünebilirdi ki? Bu sadece parfümün, diğer her şey gibi yıllar içinde değiştiğini ve geliştiğini kanıtlıyor. Hadi parfümün heyecan verici tarihini keşfedelim!

Kaynak: https://www.thefactsite.com/perfume-h…

Eski Mısırlılar parfümü MÖ 3000 gibi erken bir tarihte farklı amaçlar için kullanmaya başladılar.

Ptolemaik Mısır’da inşa edilen tapınakların duvarlarına yazılan tariflere bakılırsa, eski Mısırlılar dini törenleri kutlamak için parfüm kullanıyorlardı. Ayrıca mumyalama için de parfüm kullandılar çünkü hoş bir kokuyu kutsallığın bir işareti olarak gördüler.

Kyphi, mumyalar için tapınak tütsüsü olarak kullanılan en popüler parfümdü. Astım gibi rahatsızlıkları tedavi eden iyileştirici özelliklere sahip bir içecek de bu parfüm kullanılarak yapıldı.

Bugün olduğu gibi, Eski Mısırlılar kişisel hijyene değer verdiler ve bu yüzden kötü kokuları önlemek için ciltlerini parfümle temizlediler.

Eski Mısırlılar parfüm yapmak için enfleurage adı verilen bir parfüm yapma tekniği kullandılar ve moringa, keten tohumu, susam ve hint yağı gibi malzemeler kullandılar.

Mezopotamya’da parfümcü olarak çalışan ilk kayıtlı kimyacı olan Tapputi Belatekallim’in MÖ 1200 yıllarında yapılan parfüm formülünü buldular.

Çalışmaları çivi yazısı tabletler üzerine Akadca yazılmıştı ve üstündeki yazıları çevirdikten sonra parfüm uzmanları, bugün kullandığımız aynı parfüm yapım tekniklerinden yararlandığını keşfettiler.

Eau de Toilette 14. yüzyılda ortaya çıktı.

Eau de Toilette’nin türkçeye tuvalet suyu olarak çevrilmesi kulağa her ne kadar hoş gelmese de, bu parfümler en çok satılan koku türü çünkü normal parfümlere göre çok daha ucuzlar.  Bu parfümün mucidinin kim olduğu bilinmese de, Macaristan Kraliçesi Elizabeth için yapıldığı söyleniyor.

Kolonya ise 18.ci yüzyılda Johann Maria Farina’nın evine olan özlemiyle ortaya çıktı.

Evine olan özlemi diyoruz çünkü Maria kolonyayı evini anımsatan bir koku yaratmaya çalışırken keşfetmiş. Böylece ona İtalya’da yağmurdan sonra nergisleri ve portakal çiçeklerinin koktuğu bir bahar sabahını hatırlatan kolonya ortaya çıkmış.

Parfümler 19. yüzyılda seri üretilmeye başlandı ve parfümlere sentetik kimyasalların eklenmesi, onları herkes için daha ekonomik hale getirdi.

Ve bu, alkol bazlı parfümlerin yağ bazlı parfümlerden daha yaygın hale geldiği modern parfümerinin başlangıç noktası oldu.

Sentetik bileşenler içeren ilk parfüm, 1889’da Guerlain markası tarafından üretilen tarafından Jicky’ydi.

Parfüm , esas olarak lavanta ve vanilya kokularından, az miktarda narenciye kokularından oluşuyordu.

Chanel da sentetik parfüm yapımının öncülerinden biriydi ve 1921’de Chanel N ° 5’i piyasaya sürdü.

Koku formülü, Ernest Beaux adında bir Rus-Fransız parfümcü tarafından yaratılmıştı.

Ünlü yıldızların parfümleri ise 1980’lerin başında başladı ve Sophia Loren 1981’de kendi parfümünü piyasaya süren ilk ünlüydü.

Ardından Cher ve Elizabeth Taylor gibi ünlüler de furyaya katıldılar. Ancak en çok Elizabeth Taylor, ikinci parfümü White Diamonds’ın 1991’de piyasaya sürülmesiyle ünlü parfümler üzerinde en önemli etkiyi yarattı ve büyük bir başarı elde etti. Bugün ise Ariana Grande, Katy Perry, and Taylor Swift de dahil neredeyse her ünlünün parfümleri var.

Bilim adamları 2012’den beri Kleopatra’nın kullandığı yoğun, baharatlı ve hafif misk olarak tanımlanan Mendesian adlı bir parfümü yeniden yaratmaya çalışıyorlar.

Araştırmacılar bu parfümün mür, tarçın ve uçucu yağlardan oluştuğuna inanıyor. Mendesian’ı yeniden yaratma fikri, arkeologların 2.300 yıllık bir parfüm fabrikası olduğu söylenen kalıntıların keşfiyle başladı ve Eylül 2021’de Yakın Doğu Arkeolojisi’nde araştırmacıların parfümünü nasıl yeniden üretebildiklerini açıklayan “Eau de Kleopatra” adlı bir araştırma makalesi yayınlandı.

Sizin kullandığınız parfüm hangisi ve sizi onu seçmeye çeken neydi? Yorumlarda buluşalım!

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir